Hoe belangrijk is het bewaren van lichaamseigen stamcellen?

Navelstrengbloed bevat miljoenen stamcellen. Stamcellen produceren bloed en al het weefsel waar je lichaam uit bestaat. Spieren, pezen, organen, hersenen, niets ontstaat zonder stamcellen. Elke 6 weken worden bijvoorbeeld alle huidcellen vervangen. Waar komen die nieuwe huidcellen vandaan? Die worden elke dag geproduceerd door stamcellen en datzelfde geldt voor het weefsel van je hart, nieren, longen, ogen en ga zo maar door.

Heel erg belangrijk dus!

Later in je leven de beschikking kunnen hebben over deze stamcellen, maar dan 0 jaar oud, is eigenlijk al onvoorstelbaar. De stamcellen die verkregen kunnen worden uit het navelstrengbloed worden bewaard bij -170 tot -190 en verouderen daar niet.

De nu levende generaties hebben de kans niet gehad om hun stamcellen op te slaan met als gevolg dat er, nu de stamcel is ontdekt, een enorme vraag is ontstaan naar stamceldonoren.

Alleen al in Amerika wachten 6.000 patiënten per dag op een stamceltransplantatie. Gelukkig melden zich steeds meer volwassen donoren, maar de vraag is vele malen groter dan het aanbod. Daarom wordt er inmiddels ook ingezet op het verkrijgen van donor navelstrengbloed, maar eigenlijk is dat niet juist. Het kind moet zelf de beschikking hebben over die onvervangbare stamcellen.

Er is maar 1 kans op een 100% match en dat zijn je eigen stamcellen, de matchkans van een niet gerelateerde derde varieert van 1 : 55.000 tot meer dan 1 : 1.000.000 en zelfs al vind je een match dan blijft er de noodzaak om medicatie te gebruiken tegen de afstotingsreactie en dat gaat gepaard met zeer onprettige bijverschijnselen. Bij een uitstekende match overlijdt 20% van de ontvangers bij een gewone match tot 50% van de ontvangers aan de graft versus host (afstotings)reactie. Bij gebruik van eigen stamcellen speelt dat helemaal niet.

Je kind de beschikking laten houden over zijn/haar eigen stamcellen is dus van zeer groot belang. Vind je doneren belangrijk meld je dan als ouder zelf aan als donor. Een beetje wangslijm is genoeg om een HLA typering te verkrijgen (de identificatiecode van de stamcel) Die informatie wordt opgeslagen in de wereldwijde donorbank en heeft iemand stamcellen nodig die voldoende matchen met jouw HLA typering dan kan je worden opgeroepen om te doneren. Zo hoef je helemaal geen keus te maken. Je doet het allebei.

Navelstrengbloed is dus erg belangrijk.  

Heb je er nu al wat aan?  Absoluut! Meer dan 80 ziektes en/of aandoeningen kunnen al succesvol worden behandeld met stamcellen. Daarnaast is er veel onderzoek naar autologe (lichaamseigen) toepassingen met stamcellen uit navelstrengbloed zoals bijv. voor cerebrale parese waarbij kinderen met een hersenbeschadiging opmerkelijk herstel vertonen als de stamcellen uit hun eigen navelstrengbloed worden toegediend. Andere aandoeningen zoals bijv. Sikkel cel anemie, vormen van autisme, traumatische hersenbeschadigingen en vele andere onvoorziene lichamelijke of geestelijke problemen kunnen mogelijk ook met eigen (autologe) stamcellen uit navelstrengbloed succesvol worden behandeld. Ook voor niet genetisch bepaalde leukemie zijn eigen stamcellen uiterst belangrijk.

Nu is er de mogelijkheid om stamcellen uit navelstrengbloed voor het kind op te slaan en redelijk betaalbaar voor iedereen ( € 296,50 startkosten en € 121,-- per jaar voor de opslag).

Informeer uzelf en maak de keus of u de stamcellen wilt opslaan voor eigen gebruik van uw kind of voor donatie maar het laten afvoeren van navelstrengbloed als medisch afval mag eigenlijk geen optie meer zijn. 

PRIVAAT (eigen gebruik)

U maakt de keuze om de stamcellen uit het navelstrengbloed op te slaan voor uw eigen kind.  

U meldt zich aan op onze website of belt met een van onze artsen. Binnen enkele dagen na uw aanvraag ontvangt u de speciale afname set. Bij de geboorte wordt het navelstrengbloed door de aanwezige verloskundige of gynaecoloog opgevangen in de aangeleverde bloedzak. Deze set wordt na de bevalling door een koerier opgehaald en naar ons laboratorium gebracht. Daar worden de stamcellen geïsoleerd en opgeslagen op naam van het kind.

Uiteraard zijn aan private opslag kosten verbonden (éénmalig € 296 en vervolgens € 121 per jaar). Hierbij houdt u wel zelf de beschikking over deze stamcellen. U betaalt uitsluitend als de stamcellen van uw kind succesvol kunnen worden opgeslagen anders betaalt u niets.

U kunt gewoon bij uw eigen verloskundige of in uw eigen ziekenhuis bevallen.

 

AFSTAAN

Hierbij doneert u het navelstrengbloed voor eventueel gebruik voor anderen (niet gerelateerde derden). De publieke bank isoleert de stamcellen uit het navelstrengbloed en maakt een matchingsprofiel (HLA-typering). Hierbij kan gekeken worden of er een match mogelijk is met iemand anders. De stamcellen worden op HLA typering in de donorbank opgeslagen. Heeft iemand de stamcellen nodig dan worden deze door de behandelend arts opgevraagd.  

Indien u de stamcellen doneert en dus afstaat, zijn ze niet meer voor eigen gebruik beschikbaar. De publieke bank slaat geen stamcellen op naam op (in uitzonderlijke gevallen kan dit wel bijv. bij specifieke erfelijke aandoeningen in de familie).

Gesprek over behandeling met eigen stamcellen bij Edwin Evers

Eigen stamcellen repareren, zoals blijkt, bijvoorbeeld je hart. De stamcellen die je kan opslaan blijven 0 jaar oud en zijn daardoor nog beter toepasbaar. Vraag is natuurlijk; als stamcellen ( dus ook die uit je eigen navelstrengbloed) in staat zijn om je eigen lichaam zo fundamenteel te repararen wil je die dan weggooien als je ze zo makkelijk kan verkrijgen en bewaren?

Eigen stamcellen bij Cerebrale Parese

When our little girl Chloe was diagnosed with Cerebral Palsy two years ago, her riding a bike was a distant dream to Ryan and I. One that we thought we would never see come true. Once again Chloe has showen the power of cord blood stem cells. One year after reinfusion, she has learned to ride her tricycle.....this is for sure one of the happiest moments in our lives!! Please bank your babies cord blood stem cells, it will be the best decision that you will ever make!

Eigen stamcellen bij Aplastic Anemia

Eigen stamcellen bij Floppy Baby Syndrome

PUBLIEK (afstaan)