Bel onze specialist voor al uw vragen:

0900 - 7 627 823

De navelstreng stamcellen van uw kind zijn eenmalig beschikbaar

Na de bevruchting bestaat een embryo uitsluitend uit stamcellen die bij de opbouw van uw kind en de placenta worden gebruikt (zie video uitleg in het Engels). Bij de geboorte van uw kind zijn een groot aantal van deze oorspronkelijke stamcellen nog ongebruikt.

Deze oorspronkelijke bouwstenen van uw kind zijn dus nog steeds beschikbaar in de navelstreng en placenta.

In het verleden gooide men de placenta, inclusief deze onvervangbare stamcellen, weg. Nu de schijnbaar onbegrensde mogelijkheden van stamcellen bekend zijn geworden en het daarbij mogelijk is deze langdurig te bewaren, is het dan ook aan u om deze mogelijkheid aan te grijpen.

Waarom zijn de stamcellen van uw kind zo waardevol?

Stamcellen worden inmiddels, en in toenemende mate, gebruikt bij de behandeling van een groot aantal voorkomende aandoeningen.  Het onderzoek naar de verdere toepasbaarheid van stamcellen is in volle gang.

Wereldwijd vinden onderzoeken plaats die steeds vaker leiden tot zeer opzienbarende resultaten.  

Tot voor kort moest men bij bijvoorbeeld kwaadaardige bloedaandoeningen vertrouwen op het vinden van een stamceldonor. De kansen om daarvoor een juiste "match" te vinden is slechts 1 op 55.000 tot 1 op 1.000.000 of minder. Zelfs na een succesvolle stamceltransplantatie ( zie videouitleg) is de kans op afstoting nog steeds zeer groot (20% to 50%).

Lichaamseigen stamcellen hebben inmiddels bewezen een natuurlijke vervanger te zijn van deze donortransplantatie methode en dit zonder kans op afstoting. 

Bij de geboorte van uw kind doet zich een unieke gelegenheid voor. In de navelstreng/placenta bevindt zich een aanzienlijke voorraad oorspronkelijke stamcellen die zonder enig probleem voor u of uw kind uit de navelstreng kunnen worden gewonnen, bewerkt en opgeslagen voor eventueel gebruik in de toekomst. Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om stamcellen uit de navelstreng zelf op te slaan. De navelstreng stamcellen van uw kind zijn eenmalig beschikbaar

De keus is aan u. 

 

Wanneer en hoe worden deze cellen afgenomen?

De stamcellen worden direct bij de geboorte afgenomen uit de placenta/navelstreng door de verloskundige of de arts. Wij adviseren om een aanzienlijke hoeveelheid - minimaal 60 cc maar bij voorkeur zoveel mogelijk navelstrengbloed af te nemen.

Kiest u ervoor om ook het navelstrengweefsel op te slaan dan wordt ca. 10 cm van de navelstreng in de steriele container geplaatst.  

De stamcelafnameset die u van ons ontvangt na aanmelding, biedt daarvoor voldoende capaciteit.

Deze set heeft een unieke code die bij bewerking is gekoppeld aan de gegevens van u en uw kind. U dient de set zelf bij u te hebben bij de bevalling, of dit nu thuis of in het ziekenhuis gebeurt.

De speciale afnameset is al voorzien van een anti-stollingsmiddel (heparine) waardoor voorkomen wordt dat het bloed direct stolt.

De procedure kost niet meer dan ca. 5 minuten en is pijn- en risicoloos voor zowel moeder als kind.

Bij de afnameset krijgt u documentatie voor uzelf en voor de verloskundige/arts. Hierin staat precies beschreven welke procedure gevolgd dient te worden voor zowel de voorbereiding, de afname als het transport en het vervolg.

Waar en hoe worden deze stamcellen opgeslagen?

Zodra het navelstrengbloed is afgenomen belt u Stamcelbank Nederland op telefoonnummer : 0900-7 627 823. De koerier haalt dan het materiaal bij u af, dat kan thuis of in het ziekenhuis.

Ons laboratorium voldoet aan de hoogste Europese normen.  

Nadat de stamcellen in het laboratorium zijn gewonnen uit het navelstrengbloed, worden deze "geteld" en op kwaliteit en vitaliteit beoordeeld.

Het navelstrengweefsel wordt bewerkt en zo volledig mogelijk behouden. 

Via een speciale procedure worden de stamcellen en eventueel navelstreng geleidelijk ingevroren in een omgeving die voldoet aan de allerhoogste eisen die volgens het Internationale protocol zijn gesteld.

Vervolgens worden de stamcellen in speciale vaten bij -170/190 graden Celcius opgeslagen in een 24/7 gecontroleerde en bewaakte omgeving. Iedere stamcelcassette heeft zijn eigen barcode en specifieke lokatie in deze vaten..